Kuiken bietenrooier

De originele folder van de Kuiken A500 bietenrooier ziet u:   HIER

Uit het boek: 100 jaar Kuiken.

Bovenstaande tekst is uit het boek: 100 jaar Kuiken.

Zoals u kunt lezen verliep de samenwerking tussen Groningers en Friezen wat stroef.

Als halve Fries en halve Groninger kan ik u vertellen dat dit vaker voorkomt, is het niet door de taal dan wel door de gelijke karakters.

Toch wil ik hier even kwijt dat ik de woorden van dhr. Kuiken niet ervaar als diplomatiek, er word aangeschopt tegen een bedrijf wat failliet is en tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen.

In tegenstelling tot Kuiken was Borga een machinefabriek, men ontwikkelde machines en legde octrooien vast,  men had diverse octrooien voor de (uit de tijd geraakte volgens dhr. Kuiken) dorsmachines.

De ontwikkeling van de combine (een fiasco volgens dhr. Kuiken) werd door de directie stopgezet.

De bonenplukker( waar de directie toekomst in zag en er zich zodoende druk om maakte volgens dhr Kuiken) bracht diverse octrooien op en is doorontwikkeld tot een zelfrijdende 6-rijer met 6 cilinder Ford motor en volledig hydraulisch werkend.

De getrokken bonenplukker werden honderden van verkocht (wereldwijd) en waren de financiele pijler waar het bedrijf op draaide.

De balenpers werden octrooien op verkregen (het Mc. Cormick knopersysteem werd verbeterd!!)  en er werden honderden van verkocht.

En zo kan ik nog wel verder gaan, naar mijn mening is dhr. Kuiken hier weinig diplomatiek en onnodig kwetsend.